Μίσθωση διαμερίσματος
Δημοσιεύσεις: 0
Δημοσιεύτηκε στις: 28/10/2022 17:49
Ενοικιάζω διαμέρισμα σε κάποιον αλλά θα χρειαστώ το ακίνητο για να μείνει σ’ αυτό η κόρη μου. Μπορώ με κάποιον τρόπο να αποβάλω τον μισθωτή από το διαμέρισμα, ενώ βρίσκεται σε ισχύ η μίσθωση;
Δημοσιεύσεις: 11
Δημοσιεύτηκε στις: 28/10/2022 18:31
Η ιδιοκατοίκηση του εκμισθωτή, δηλαδή η αποβολή του μισθωτή προκειμένου να διαμένει στο ακίνητο ο ιδιοκτήτης ή μέλη της οικογένειάς του, έπαυσε να αποτελεί λόγο αποβολής του μισθωτή από το έτος 1997.
Η καταγγελία της μίσθωσης για ιδιόχρηση, επιτρέπεται πλέον μόνο στις εμπορικές μισθώσεις, καθώς και στις μισθώσεις κατοικιών, υπό δύο μόνο προϋποθέσεις: α) η κατοικία να πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως επαγγελματική στέγη του εκμισθωτή ή του κυρίου του μισθίου, ή του συζύγου, ή του τέκνου τους και β) να μην έχουν αυτοί ιδιόκτητο χώρο στην ίδια πόλη ή σε προάστιό της, που να καλύπτει τις ανάγκες στέγασης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
Εάν η σύμβαση μίσθωσης είναι αορίστου χρόνου, δεν έχει δηλαδή συμφωνηθεί ορισμένη ημερομηνία λήξης αυτής, μπορείτε να καταγγείλετε την μίσθωση χωρίς να απαιτείται η επίκληση κάποιου ουσιώδους (σπουδαίου) λόγου.
Στην περίπτωση της μίσθωσης ορισμένου χρόνου, λόγους καταγγελίας της μίσθωσης προ του πέρατος της συμβατικής διάρκειάς της συνιστούν ιδίως, η τυχόν παράβαση όρου της μίσθωσης, η μη καταβολή ή η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθωμάτων, αλλά και η κακή χρήση του μισθίου από τον μισθωτή. Εάν δεν συντρέχει κάτι από τα παραπάνω, το τελευταίο «καταφύγιο» του εκμισθωτή είναι η επίκληση κάποιου σπουδαίου λόγου, ο οποίος θα καθιστά υπέρμετρα δυσβάστακτη και επαχθή τη συνέχιση της μίσθωσης, είτε μόνο για τον μισθωτή ή εκμισθωτή, είτε και για τους δύο.