myKodiko

Δικαστική Συμπαράσταση και Εποπτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύσεις: 0

Δημοσιεύτηκε στις: 03/04/2023 14:24

Συμφωνα με το  1611 Α.Κ  ο Δικαστικός Συμπαραστάτης Υποχρεούται κάθε χρονο να κάνει απογραφή  παρουσία 1 μέλους του Εποπτικού και να συντάσει έκθεση απογραφής  προς ενημέρωση όλου του Εποπτικού συμβουλίου.   Αν αυτό δεν γίνει  με υπαιτιότητα  του Δικαστικού Συμπαραστάτη ( λόγω γενικής του άρνησης για οποιαδήποτε επαφή με τα 2/3  του εποπτικό συμβούλιο συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου. -Η επαφή του υπάρχει  μονο με το 1/3 του εποπτικού λόγω συγγένιας 1ου βαθμού ).

  • Ποιες πρωτοβουλίες  του προέδρου  σε μία τέτοια κατάσταση ;  
  • Ποιες οι αρμοδιότητες του εποππτικού συμβουλίου & του Προέδρου  απέναντι στον Δ.Συμπαραστάτη και αντίστροφα ; 
  • Πόσο χρόνο  έχει για να αντιδράσει στην άσκηση ελέγχου ;  Περι μη συντάξης έκθεσης απογραφής ;
  • Μπορεί  ο έλεγχος να γίνει  αργότερα  και μετά το πέρας της Δικαστικής Συμπαράστασης ; 
  • Υπάρχει παραγραφή των πράξεων που δεν είναι σύννομες  ;

Υγ.   Η απόφαση  Διορισμού  Δικ.Συμπαραστάτη και εποπτικού συμβουλίου έχει τελεσιδικίσει .

ΚΕΣΙΔΟΥ ΜΥΡΑ

Δημοσιεύσεις: 11

Δημοσιεύτηκε στις: 04/04/2023 15:31

Καλησπέρα σας.

Συναφώς με τα όσα αναφέρετε, και σε περίπτωση που συντρέχει περίπτωση στερητικής δικαστικής συμπαράστασης, ο δικαστικός συμπαραστάτης, κατ' αναλογική εφαρμογή πράγματι της ΑΚ 1611, υποχρεούται να διενεργήσει απογραφή της περιουσίας του συμπαραστατούμενου, δεν αποτελεί όμως αυτό μία πάγια, σε ετήσια βάση υποχρέωσή του. Απογραφή διενεργείται αμέσως μετά τον διορισμό του, καθώς και σε περίπτωση που εισέλθουν νέα περιουσιακά στοιχεία στην περιουσία του συμπαραστατούμενου.

Ενδεχομένως, ωστόσο, να αναφέρεστε στην υποχρέωση του δικαστικού επιτρόπου για λογοδοσία, της ΑΚ 1626, που δύναται να συμφωνηθεί ετήσια.

Σε κάθε περίπτωση, εάν κρίνετε ότι ο δικαστικός συμπαραστάτης δεν εκπληρώνει τις νόμιμες υποχρεώσεις του, λόγω π.χ. άρνησης ετήσιας λογοδοσίας, μπορείτε να στραφείτε συλλογικά (ως Εποπτικό Συμβούλιο) σε βάρος του δικαστικού συμπαραστάτη, αξιώνοντας την παύση ή την αντικατάσταση του τελευταίου από το αρμόδιο δικαστήριο (Μονομελές Πρωτοδικείο).

Τέλος, αναφορικά με την παραγραφή κάθε αξίωσης σε βάρος του δικαστικού συμπαραστάτη, αυτή ορίζεται πενταετής, αρξάμενη από την λήξη ή της παύση της δικαστικής συμπαράστασης.